WIE moet het personeelstekort nou eigenlijk oplossen?
22 september 2020 
1 min. leestijd

WIE moet het personeelstekort nou eigenlijk oplossen?

Financierders ook verantwoordelijk voor terugdringen personeelstekort

Ik dook in de wereld van de financierder rondom het personeelstekort. Dit werd getriggerd door wat er in het BMH2 rapport staat: “Bij oplopende personeelstekorten komt ook de zorgplicht van zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten in het geding”. Aha! Niet onbelangrijk dus, die financierders.

Financierders zijn dus ook verantwoordelijk, en hebben er veel belang bij, om het personeelstekort terug te dringen. Niet genoeg personeel zorgt namelijk voor wachtlijsten, wat dan die 'redelijke tijd en afstand' van de zorgplicht in gevaar brengt. Maar, hoe doen ze dat eigenlijk? 

Zorgkantoren stimuleren innovaties arbeidsmarkttekort

Vandaag focus ik me op langdurige zorg. In de langdurige zorg is geen concurrentie zoals bij de zorgverzekeraars, maar wordt er meer samengewerkt tussen zorgkantoren. Er is landelijk beleid, zorgkantoren maken gezamenlijk plannen en vervolgens geven ze hier hun eigen draai aan zodat het goed werkt voor hun regio. Maar wat staat er dan in het landelijke plan? 

Landelijk is er een nieuw inkoopkader langdurige zorg (2021-2023), waarin (naast andere doelen) een doel is vastgelegd rondom arbeidsmarkttekort. Hierin staat dat zorgkantoren extra inzetten op arbeidsbesparende innovaties. In de praktijk betekent dit dat zorgaanbieders een opslag kunnen krijgen bovenop het basistarief, als ze laten zien dat ze zo’n innovatie inzetten. Een extra duwtje in de rug.

De zorgkantoren zijn in elk geval bezig met het personeelstekort en proberen hun steentje bij te dragen om innovaties rondom arbeidstekorten te stimuleren. Door een opslag te geven op het basistarief, kunnen ze tegelijkertijd ook nog sturen op doelmatigheid. Dat is belangrijk, want dat is één van de andere knelpunten in het BMH2 rapport waar we echt tegenaan lopen in Nederland.

Zorgaanbieders hebben kritiek op nieuw inkoopkader

De zorgaanbieders zijn echter niet blij met het nieuwe inkoopkader. Het basistarief wordt namelijk lager. De zorgaanbieder zijn zo ontevreden dat ze een kort geding aanspanden tegen de zorgkantoren. Pfoe, talking about actueel ingewikkelde thema’s! De reactie van de zorgaanbieders gaat natuurlijk niet specifiek om het beleid rondom personeelstekort, maar bevat bijvoorbeeld wel dat er door een lager tarief minder geld is voor het personeel en ze stellen vraagtekens bij wie de regierol nou eigenlijk ligt. Tsja, terug naar die zorgplicht dus, want zorgkantoren hebben wel degelijk een verantwoordelijkheid.

Wil je niet alleen deze blogs lezen, maar ook direct vragen kunnen stellen? Wordt dan lid van de Zorgstelsel Unpacked Community.

Over de schrijver
Hi, mijn naam is Indya en ik werk als gezondheidseconoom, ondernemer en spreker. Ik ben de eigenaar van Zorgdromers en help jou om jouw droom in de zorg waar te maken. Dat doe ik vanuit mijn kennis van het zorgstelsel, ervaring met veranderkunde en obsessie met persoonlijke ontwikkeling. En op die manier bouw ik ook aan mijn eigen zorgdroom én aan mijn droomleven. Zodat ik vanuit mijn eigen kracht en met heel veel plezier kan werken aan betere zorg, samen met zorgdromers en zorgorganisaties.
Reactie plaatsen