Oh, dus de huisarts kan wel gewoon mee met de tijd!
24 september 2020 
2 min. leestijd

Oh, dus de huisarts kan wel gewoon mee met de tijd!

Er zijn maar weinig innovaties met een win-win-win (patiënt, arts, maatschappij), aldus Herm Jan Mateboer, maar Flexdokters heeft dat wel. Herm Jan is fulltime betrokken bij Flexdokters en spreekt enthousiast en overtuigd over het concept. Voor Zorgstelsel Unpacked ging ik op zoek naar andere manieren van werken in de zorg, die slimmer zijn, waardoor hetzelfde werk met minder mensen gedaan kan worden (of meer werk met dezelfde mensen, ach ja).

Appen met je huisarts

Flexdokters is een coöperatie zonder winstoogmerk die huisartsen ondersteunt om echt anders te werken. Hierin staat het menselijk maken van de zorg centraal, waarbij arts en patiënt gelijkwaardige partners zijn. Meer digitaal, met minder mensen, dichterbij de patiënt betrokken. “Hoe fijn is het dat ik gewoon mijn huisarts kan appen om te overleggen als ik mij niet goed voel? Doe even een fotootje, zei die.” Ik vroeg gelijk maar even of er ook al zo’n huisarts in Rotterdam was, want dat lijkt me wel wat.

Huisarts in krimpgebied, zonder er te hoeven wonen

Het idee is dat huisartsen flexibeler kunnen werken, doordat er meer digitaal kan. Hierdoor kunnen artsen bijvoorbeeld 2 dagen per week aanwezig zijn in een krimpgebied (gebied waar te weinig artsen wonen) als praktijkhouder, maar ergens anders wonen en vanuit huis de rest van het werk doen. Het maakt het dus aantrekkelijker (lees: sexier) om huisarts te zijn, en zorgt ervoor dat er weer huisartsen zijn in krimpgebieden (wat een groot probleem is in bijvoorbeeld de provincie Zeeland).

Minder personeel en minder doorverwijzen

Ook heb je gemakkelijk en direct contact met je arts, die dan kan beoordelen of het nodig is dat je naar de praktijk komt. Nu bel je vaak met de assistente, die in 90% van de gevallen de patiënt naar de praktijk stuurt. Bij huisartsenpraktijk Westerdokters in Amsterdam van Vladan Ilic, die al meerdere jaren werkt met het concept van Flexdokters, nodigen ze (voor de Corona-uitbraak) nog maar zo’n 30% uit in de praktijk. De rest kan digitaal opgelost worden. Klinkt veelbelovend in elk geval! Ook zorgt het voor meer rust in de wachtkamers, wat ervoor zorgt dat huisartsen minder snel doorverwijzen. “Wanneer er echt tijd is voor de patiënt, kunnen de huisartsen de situatie beter inschatten en sturen ze minder vaak onnodig patiënten door”.

Alright, best een cool concept. Het zorgt ervoor dat huisarts zijn weer sexy is, gaat mee met de tijd (flexibel werken), heeft minder ondersteunend personeel voor nodig én gaat de strijd aan met het tekort van huisartsen in krimpgebieden. Ontzettend interessant en een goed voorbeeld van anders en slimmer werken.

Opschalen is realistisch

Als laatst vroeg ik Herm Jan waar hij tegenaan loopt. We weten namelijk dat veel innovaties en andere manieren van werken dan uiteindelijk toch niet op brede schaal lukken. Soms door financiering, soms doordat veranderen niet lukt. “Er staat in principe niks in de weg voor het verder opschalen van het huidige concept. En we hebben een afspraak met Zilveren Kruis voor verdere innovatie en doorontwikkeling”. Flexdokters kan zich dus volle bak richten op de implementatie. Hebben ze daar dan last van de ‘niet-willen-veranderen-cultuur’? Ook niet echt. Ze kiezen er bewust voor om een vrijwillig concept te zijn, waar alleen de echte ‘believers’ aan meedoen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om verandering te realiseren. Desalniettemin, lopen ze natuurlijk wel tegen kleine dingen aan. “Het is vallen en opstaan met zoiets, maar het is ontzettend leuk om te doen!”.

Praat met andere mensen verder over personeelstekort in de Zorgstelsel Unpacked Community. Nog geen lid? Lees hier meer over de community.

Over de schrijver
Hi, mijn naam is Indya en ik werk als gezondheidseconoom, ondernemer en spreker. Ik ben de eigenaar van Zorgdromers en help jou om jouw droom in de zorg waar te maken. Dat doe ik vanuit mijn kennis van het zorgstelsel, ervaring met veranderkunde en obsessie met persoonlijke ontwikkeling. En op die manier bouw ik ook aan mijn eigen zorgdroom én aan mijn droomleven. Zodat ik vanuit mijn eigen kracht en met heel veel plezier kan werken aan betere zorg, samen met zorgdromers en zorgorganisaties.
Reactie plaatsen