Genoeg mensen, maar niet genoeg stageplekken
28 september 2020 
1 min. leestijd

Genoeg mensen, maar niet genoeg stageplekken

Voor Zorgstelsel Unpacked sprak ik Merel Mélotte, projectleider bij DeRotterdamseZorg. Dit is één van de 14 werkgeversorganisaties in Nederland die zich inzetten om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Super vet dat er alleen hier al zoveel mensen bezig zijn met het probleem.

Een tekort aan stageplekken

DeRotterdamseZorg heeft 4 pijlers: toeleiden, opleiden, behouden en innovatie (arbeidsproductiviteit). “Dat toeleiden, dat zit wel goed. Er zijn steeds meer mensen die verpleegkunde studeren (mede afschaf numerus fixus + zekerheid baan + imagoboost corona), gemeenten stimuleren veel initiatieven en er zijn zij-instroomtrajecten vanuit andere sectoren”. Oké, dus er zijn genoeg mensen die willen, waarom hebben we dan toch niet genoeg mensen? “Een groot knelpunt is opleiden. Niet de opleiding zelf, maar de stageplekken en stagebegeleiding op de werkvloer”, aldus Merel.

We kijken naar elkaar wie het oplost

“Het is vicieuze cirkel. Mensen moeten opgeleid worden om het personeelstekort tegen te gaan, maar begeleiden kost tijd. En die tijd heeft het huidige personeel niet”. In de regio Rotterdam hebben de betrokken partijen een tijd geleden een convenant gesloten, inclusief verdeelsleutel. Dat houdt in dat hoe groter je organisatie, hoe meer stageplekken je aanbiedt. Op deze manier wordt de last eerlijk verdeeld. Wat er gebeurt als de afspraken niet gehaald worden? “Dan begint het cirkeltje weer opnieuw. We willen wel, maar we kunnen niet meer”.

Nu oplossen of duurzaam oplossen?

Oké, dus we willen met z’n allen wel begeleiden en stageplekken faciliteren, maar we komen om in het ‘normale’ werk. Hoe maak je dan tijd vrij voor opleiden? Er is natuurlijk maar één oplossing: je moet het écht anders gaan doen. Of lastige keuzes maken en wachtlijsten nog meer laten oplopen om eerst op te leiden, maar uiteindelijk zijn de problemen van nu beter zichtbaar dan de problemen van morgen. En dat maakt het zo ingewikkeld.

Daarom hebben we zowel innovatieve ideeën nodig én moeten we willen veranderen. We kunnen ons niet blindstaren op wat we al deden. We moeten innoveren en buiten de box denken. Merel kwam nog met een nabrander, die niet onbelangrijk is: “Nu hebben we het alleen nog maar over kwantiteit, maar hoe borg je de kwaliteit?”

Praat met andere mensen verder over personeelstekort in de Zorgstelsel Unpacked Community. Nog geen lid? Lees hier meer over de community.

Over de schrijver
Hi, mijn naam is Indya en ik werk als gezondheidseconoom, ondernemer en spreker. Ik ben de eigenaar van Zorgdromers en help jou om jouw droom in de zorg waar te maken. Dat doe ik vanuit mijn kennis van het zorgstelsel, ervaring met veranderkunde en obsessie met persoonlijke ontwikkeling. En op die manier bouw ik ook aan mijn eigen zorgdroom én aan mijn droomleven. Zodat ik vanuit mijn eigen kracht en met heel veel plezier kan werken aan betere zorg, samen met zorgdromers en zorgorganisaties.
Reactie plaatsen