Is een bitje de beste oplossing voor mij of voor de tandarts?
17 juni 2021 
0 min. leestijd

Is een bitje de beste oplossing voor mij of voor de tandarts?

Klemmende kaken, stelde mijn tandarts toen ik met een pijnlijk kaakgewricht op de behandelstoel zat. De diagnose was geen verrassing, de oplossing wel. Hij adviseerde mij een bitje te laten maken. Is een bitje de beste oplossing voor mij of voor hem?
Kaakklemmen komt meestal door stress, vertelde mijn tandarts. Het bitje is dus symptoombestrijding. Het beschermt mijn gebit, maar het kaakklemmen gaat gewoon door. Verward verliet ik de behandelkamer.

Als zorgeconoom ken ik de financiële prikkels in ons zorgstelsel. Een tandarts verdient meer met het maken van een bitje dan met een verwijzing naar de huisarts. Nou hoeft de afweging van mijn tandarts niet geldgedreven te zijn, maar er is geen prikkel om iets anders voor te stellen.

Wat zou mijn huisarts bij kaakklemmen adviseren? Kiest zij ook voor een bitje, stuurt ze mij door naar een psycholoog of krijg ik een pilletje? Ik realiseerde mij hoe weinig ik weet over financiële prikkels in huisartsenland. 

Daarom ga ik het uitzoeken! Vanaf maandag 21 juni duik ik in de huisartsenzorg en deel ik dagelijks mijn bevindingen via Zorgstelsel Unpacked. Doe je mee? Huisartsenzorg Unpacked is onderdeel van de community en kan je daar gratis volgen. Leer over de huisartsenzorg, deel je kennis en denk mee!

Over de schrijver
Hi, mijn naam is Indya en ik werk als gezondheidseconoom, ondernemer en spreker. Ik ben de eigenaar van Zorgdromers en help jou om jouw droom in de zorg waar te maken. Dat doe ik vanuit mijn kennis van het zorgstelsel, ervaring met veranderkunde en obsessie met persoonlijke ontwikkeling. En op die manier bouw ik ook aan mijn eigen zorgdroom én aan mijn droomleven. Zodat ik vanuit mijn eigen kracht en met heel veel plezier kan werken aan betere zorg, samen met zorgdromers en zorgorganisaties.