Huisarts? Dit moet je weten over de financiering van preventie
21 september 2021 
2 min. leestijd

Huisarts? Dit moet je weten over de financiering van preventie

Als huisarts doe je al heel veel aan preventie. Je kan hierbij denken aan preventieprogramma’s zoals griepvaccinaties en bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar ook bijvoorbeeld adviezen voor beweging bij o.a. mensen met een vroegtijdige overgang, overgewicht of depressie. Maar wat als je nog meer in wilt zetten op preventie? Binnen de huisartsenzorg zelf zijn er twee opties voor het bekostigen van innovatieve preventie: het aanvragen van een experiment binnen de Beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten en afspraken maken binnen vrije tarieven. Benieuwd wat deze twee opties precies inhouden? Lees vooral verder!

Experimenteren met een innovatief preventieplan

Wanneer je een nieuw preventieplan hebt die (nog) niet past binnen de bestaande prestaties, dan kan de Beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten mogelijkheden bieden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een contractafspraak hebben met een zorgverzekeraar en gezamenlijk een aanvraag bij de NZa indienen. Wanneer een aanvraag wordt toegewezen, kan je als zorgaanbieder de zorg binnen dit experiment kortdurend (maximaal 3 jaar) declareren bij de zorgverzekeraar.  Hierdoor kan je kleinschalig experimenteren met jouw plan. Voorwaarde is wel dat je tussen- en eindevaluatie uitvoert van jouw experiment. Op basis van die evaluatie en onderzoeksuitkomsten wordt bepaald of de innovatie wordt opgenomen in reguliere bekostiging.

Samen sterker

Als jouw preventieplan de focus legt op het stimuleren en organiseren van samenwerking tussen zorgverleners, dan is er mogelijkheid een vrij tarief af te spreken met een zorgverzekeraar. Dit valt onder de prestaties onder segment 2 en moet binnen een van de zes betaaltitels passen (zie pagina 80). Als de zorgverzekeraar de toegevoegde waarde ziet van deze (multidisciplinaire) samenwerking, zal er een contract gemaakt worden en kan je aan de slag!

Vernieuwing bij bestaande preventieplannen

Ook wanneer jouw preventieplan de focus legt op het belonen van resultaat en/of zorgvernieuwing, is er mogelijkheid tot afspraken voor een vrij tarief. Deze vrije tarieven vallen binnen segment 3. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een zorgvernieuwing bij een meekijkconsult of innovatie bij een bestaand e-health programma.

Voorbeeld van vrije tarieven: Overvecht

Om de hoge gezondheidsrisico’s en sociaal maatschappelijke problemen in de wijk Overvecht in Utrecht aan te pakken, is het programma Krachtige Basiszorg opgezet. Binnen dit programma werken de partijen allemaal met hetzelfde model, het zogeheten 4-domeinenmodel. Met dit model wordt de relatie gelegd tussen fysieke, psychische en sociale problematiek. De samenwerking met en tussen eerstelijns zorgverleners werd bekostigd door aanvraag op de betaaltitel ‘Organisatie & Infrastructuur: Geïntegreerde eerstelijnszorg overig’, vallend onder segment 2. De samenwerking met het sociale domein was geregeld via segment 3.  Bij één plan, kan je dus ook meerdere aanvragen doen.

Als huisarts zijn er dus meerdere mogelijkheden om nieuwe preventieplannen te financieren, maar ook om al bestaande preventieplannen te vernieuwen.

Wil jij ook aan de slag met preventie? En wil je binnen 4 weken alle kennis en skills in huis hebben om preventie te implementeren in jouw organisatie? Doe dan mee aan de cursus Van Intentie Naar Preventie (start 4 okt). 

Meld je aan voor 27 september 20:00 met de kortingscode 'earlybird' en krijg een gratis 1-op-1 sparsessie (t.w.v. 147,-). 


Over de schrijver
Aniek is bezig met het Europees joint-degree Master programma 'Health Economics and Management'. Binnen dit programma specialiseert ze zich in 'Healthcare Finance and Management'. In de zomer werkt ze als stagiaire bij Zorgstelsel Unpacked.