Door personeeltekort ontstaat de Uber van de mentale gezondheid
25 september 2020 
1 min. leestijd

Door personeeltekort ontstaat de Uber van de mentale gezondheid

“Inuka is eigenlijk een soort Uber-idee. Waar je vroeger allemaal verschillende taxibedrijven moest bellen en lang moest wachten op je taxi, heb je nu met één app binnen enkele minuten een taxi, vrijwel overal. Ditzelfde doen we met Inuka, maar dan voor mentale gezondheid. Overal en op elk moment een coach beschikbaar om je te helpen. En het belangrijkste: niet zomaar een coach – daarvan hebben we er al bergen rondlopen met vaak onduidelijke kwaliteit - maar een coach getraind op een wetenschappelijk bewezen methode, die begeleiding krijgt van experts én waar we de impact op het welzijn van onze coachees meetbaar maken”, aldus CEO en mede-oprichter Robin van Dalen.

Het is ontstaan in Afrika, waar er te weinig psychologen zijn om de bevolking te ondersteunen. Het is dus echt ontstaan vanuit personeelstekort. Met de werkwijze van Inuka kunnen dus véél meer mensen laagdrempelig geholpen worden.

Tegenwoordig is Inuka ook actief in Nederland, waar ze onder andere inzetten op medewerkers van bedrijven. Wat blijkt? De meeste bedrijven zetten in op de ‘echte’ uitvallers (een paar %) terwijl er best heel veel mensen (>20%) op de kleur oranje zitten, wat betekent dat je tegen een burn-out (of andere klachten) aanzit, en vaak jarenlang rondloopt met chronische stress, angst en depressie klachten en daardoor minder productief bent. Inuka focust juist op die groep en zorgt dat het niet zover komt.

Het idee is om ook de wachtlijstproblematiek in de ggz aan te pakken op deze manier. “Mensen kunnen dan dus al hulp krijgen volgens onze methode, voordat ze aan de beurt zijn bij de overvolle GGZ”. Dit betekent dus echt dat je op een creatieve manier omgaat met de tekorten van personeel in de GGZ, door het iets buiten de traditionele zorg te tillen. Daar houd ik wel van!

Inuka draagt dus niet alleen bij aan het verminderen van de zorgvraag, maar ook aan de uitval van zorgmedewerkers. Oh en ze werken ook nog anders en slimmer (digitaal). Daarnaast heeft Inuka een stichting waar 10% van de winst naartoe gaat. Vanuit daar vergroten ze de toegankelijkheid van mentale gezondheid in Afrika, daar waar het nodig is. Ik ben fan! We moeten namelijk echt eens verder gaan kijken om het probleem aan te pakken. Buiten de gebaande wegen, want als je blijft doen wat je al doet, kan je ook geen andere uitkomst verwachten. 

Praat met andere mensen verder over personeelstekort in de Zorgstelsel Unpacked Community. Nog geen lid? Lees hier meer over de community.

Over de schrijver
Hi, mijn naam is Indya en ik werk als gezondheidseconoom, ondernemer en spreker. Ik ben de eigenaar van Zorgdromers en help jou om jouw droom in de zorg waar te maken. Dat doe ik vanuit mijn kennis van het zorgstelsel, ervaring met veranderkunde en obsessie met persoonlijke ontwikkeling. En op die manier bouw ik ook aan mijn eigen zorgdroom én aan mijn droomleven. Zodat ik vanuit mijn eigen kracht en met heel veel plezier kan werken aan betere zorg, samen met zorgdromers en zorgorganisaties.
Reactie plaatsen