Zoals aan de Olympische Spelen veel verschillende sporten meedoen, zijn er ook veel verschillende soorten van preventie om in te zetten. Om die reden zijn er ook ontzettend veel uitvoerende partijen; de spelers. Zo is het Nationaal Preventieakkoord door meer dan 70 organisaties ondertekend. In de vorige blog heb ik de coaches van het Nederlandse preventiebeleid besproken; de beleidsmakers. Nu is het de vraag: wie zijn de grootste ‘spelers’ op het speelveld van preventie?
Een diversiteit aan spelers
Het preventiebeleid is vooral gericht op zorgprofessionals. Je kan daarbij denken aan de GGD, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen, huisartsen, revalidatiecentra, fysiotherapeuten, diëtisten en psychologen. Bij de uitvoering van preventie hebben zij verschillende rollen. De GGD is veel bezig met primaire preventie, een huisarts met secundaire preventie en revalidatiecentra met tertiaire preventie. Er zijn ook non-medische professionals betrokken, zoals beleidsmakers, epidemiologen, ingenieurs, (laboratorium)onderzoekers, toezichthouders en adviseurs. Daarnaast wordt preventie op kleinere schaal ingezet, onder andere door scholen en sportorganisaties, in het bedrijfsleven en door inwoners zelf (voor meer informatie, zie bijvoorbeeld dit boek). Ook gemeenten en zorgverzekeraars zijn betrokken bij de uitvoering (zoals bij deze coalities).
Vier voorbeelden van de uitvoering van preventie zijn:
- Vaccinatieprogramma’s opgezet door de GGD, zoals de de griepprik voor mensen vanaf 60 jaar en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen.
- De uitstrijkjes gemaakt bij de huisartsenpraktijk om te testen op baarmoederhalskanker, waar vrouwen tussen de 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor krijgen
- Het controleren en adviseren van de toezichthouder technische hygiënezorg op en over de naleving van hygiënerichtlijnen door bedrijven, om bijvoorbeeld infectieziekten te voorkomen.
- Programma’s als De Gezonde Schoolkantine, met als doel kinderen gezondere lunches aan te bieden op scholen.
Maar is het wel zo simpel in de praktijk?
In de praktijk is de verdeling van taken echter niet altijd duidelijk. Het preventiebeleid vraagt om veel samenwerking tussen verschillende partijen, maar wie er nou echt verantwoordelijk is blijft vaak onduidelijk. Een ander probleem rondom preventie is dat de kosten en baten niet altijd bij dezelfde partijen liggen. De vraag is dus nu, hoe wordt preventie eigenlijk betaald? Dit lees je in de volgende blog!
Wil je meer doen met preventie in de zorg, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? De hele zomer staat bij Zorgstelsel Unpacked in het teken van preventie. Wil je niks missen? Meld je dan hier aan.