Dit is waarom eigenaarschap geven cruciaal is voor jouw zorgdroom
30 mei 2023 
1 min. leestijd

Dit is waarom eigenaarschap geven cruciaal is voor jouw zorgdroom

Het onoverwinnelijke gevoel van zelf iets maken 

Vorige week mocht ik de eerste radijsjes uit mijn moestuin oogsten. Moestuinieren is 3 jaar geleden begonnen als corona-hobby op ons balkon 7 hoog in Rotterdam. En ik besefte vrij snel dat dit onderdeel mocht worden van mijn droomleven. Dit jaar staat mijn moestuin dan ook naast ons idyllische vrijstaande huisje in 't groene hart. Heerlijk. Afijn, ik dwaal af, de eerste radijsjes zijn geoogst en ze waren natuurlijk veel lekkerder dan in de winkel. En ik kreeg er een onoverwinnelijk gevoel van. Dat zijn MIJN radijsjes, die heb IK helemaal vanaf zaadjes gemaakt. En dat deed me denken aan één van de belangrijkste principes van verandering realiseren: eigenaarschap.

We schatten het niet op waarde als we zelf niet bijdragen

Wanneer dingen er gewoon zijn, zoals de radijsjes in de supermarkt, schatten we de waarde vaak niet zo hoog in. We hebben er zelf namelijk niet aan bijgedragen en hebben vaak ook geen zicht op wat er voor nodig was om de radijsjes in de supermarkt te krijgen. Dat betekent simpelweg dat we er minder om geven. Als er dan ook nog één radijsje is die er niet zo goed uitziet, zijn we geneigd om alle radijsjes links te laten liggen. Dit kan je vergelijken met een project of verandering waar je niet aan hebt bijgedragen. Wat er gewoon opeens is. Denk aan: we gaan opeens met een ander medicijn werken, we gaan opeens leefstijl integreren in het zorgpad, of we gaan opeens niet meer langs bij de patiënt. Vaak schieten we gelijk in de weerstand, mopperstand of gaan we er überhaupt niet aan meewerken. 

Dit is hoe je anderen er alles aan laat doen om jouw zorgdroom een succes te maken

Dit gebeurt ook wanneer jouw zorgdroom er opeens is en je er niemand onderdeel van hebt gemaakt, je niemand eigenaarschap hebt gegeven. Dan komt jouw zorgdroom als de zoveelste stomme verandering. Daarom is het extreem belangrijk om de mensen die onderdeel zijn van jouw zorgdroom (denk aan collega's, financiers, patiënten - iedereen die je nodig hebt voor jouw zorgdroom), eigenaarschap te geven. Hoe kunnen zij bijdragen aan jouw zorgdroom? Niet alleen maar vertellen wat je aan het doen bent, maar onderdeel maken van jouw zorgdroom. Een actieve rol geven. Wanneer je dat goed doet, zullen zij net zo genieten van het realiseren van jouw zorgdroom, als ik genoot van mijn eigen gegroeide radijsjes. Ze schatten het op waarde en doen er alles aan om het een succes te maken. Wie kan jij meer eigenaarschap geven?


Deze blog komt uit de tweewekelijkse nieuwsbrief 'Zorgdromen & Droomlevens'. Wil je meer lezen zoals dit? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Over de schrijver
Hi, mijn naam is Indya en ik werk als gezondheidseconoom, ondernemer en spreker. Ik ben de eigenaar van Zorgdromers en help jou om jouw droom in de zorg waar te maken. Dat doe ik vanuit mijn kennis van het zorgstelsel, ervaring met veranderkunde en obsessie met persoonlijke ontwikkeling. En op die manier bouw ik ook aan mijn eigen zorgdroom én aan mijn droomleven. Zodat ik vanuit mijn eigen kracht en met heel veel plezier kan werken aan betere zorg, samen met zorgdromers en zorgorganisaties.
Reactie plaatsen