Coronavaccin - het hotste preventiemiddel op dit moment
20 oktober 2020 
1 min. leestijd

Coronavaccin - het hotste preventiemiddel op dit moment

Man, man, man. Wat ben ik klaar met Corona zeg. Ik kan echt niet wachten tot alles weer normaal is. Helaas gaat dat nog wel even duren. De hele wereld lijkt smachtend uit te kijken naar een vaccin. Ik ook.

Daarom bezoek ik ongeveer elke dag covid-19vaccinetracker.org. Deze fantastische website geeft op een interactieve manier onder andere weer hoeveel vaccins er op dit moment in ontwikkeling zijn en in welke testfases ze zitten.

De ontwikkeling van vaccins geeft me hoop

De huidige status (16-10-2020) is als volgt: er zijn wereldwijd 213 vaccins in ontwikkeling, 36 worden klinisch onderzocht, en 9 bevinden zich in klinische testfase drie. (bron: covid-19vaccinetracker.org) 9 in testfase drie! Dat geeft me de laatste tijd wat hoop. Want, wanneer testfase drie succesvol is afgerond en het vaccin aan alle eisen voldoet, kan het toegelaten worden tot de markt.

De klinische testfase?

Hoe zat dat ook alweer, die klinische testfases? Ik quote het RIVM. “Fase I: Bij een klein aantal gezonde vrijwilligers wordt gekeken of het vaccin veilig is en welke dosering het beste werkt. Fase II: Bij een klein aantal personen uit doelgroepen die het vaccin zullen ontvangen wordt gekeken welke dosering het beste werkt en hoe goed het afweersysteem erop reageert. Fase III: In een grotere groep van wel duizenden personen wordt gekeken hoe goed het vaccin werkt om COVID-19 te voorkomen. Mensen die het vaccin wel krijgen worden dan vergeleken met mensen die het vaccin niet kregen. Fase IV: Onderzoek vindt plaats nadat het geneesmiddel (lees: vaccin) is geregistreerd en in de handel gebracht. Hierbij worden grote groepen patiënten gevolgd tijdens het gebruik in de praktijk om te onderzoeken of het niet eerder opgemerkte bijwerkingen geeft.” (bron: RIVM en RIVM)

Spannend wanneer we echt kunnen gaan vaccineren

De meeste van ons zullen willen dat zo snel mogelijk een vaccin ingezet kan worden. Normaalgesproken duurt vaccinontwikkeling zo’n 10 tot 15 jaar. Een coronavaccin kan al na 1 tot 1,5 jaar op de plank kan liggen. Op zijn vroegst is dat begin volgend jaar, gerekend vanaf januari 2020 toen de genetische sequentie van het virus bekend werd. Dan moet het onderzoeksproces natuurlijk wel goed verlopen. En dat is nog niet zo vanzelfsprekend, want geneesmiddelen- en vaccinontwikkeling is een grillig proces. Ik ben alvast begonnen met duimen.

Over de schrijver
Ons grootste goed is zonder enige twijfel onze gezondheid. Wouter denkt, praat en schrijft daarom graag over de gezondheidszorg: wat er beter kan, maar vooral ook over wat er goed gaat. Dat doet hij in zijn vrije tijd en als consultant bij Equalis.
Reactie plaatsen