Matchmaker tussen zorgmedewerker en werkplek is cruciaal
Laatst vroeg iemand aan Ayla of Freddify niet ook naar andere sectoren kon, met als reden dat daar goed geld te verdienen is, maar Ayla twijfelt er niet aan: “Er is nog zoveel op te lossen in de zorg, we zijn nog lang niet klaar hier. We hebben wat dat betreft zelf ook wel een echt zorghart”.
Elke plek en zorgmedewerker is anders
“De zorg is heel groot, en ook heel verschillend. Vanwege de diversiteit is het nodig dat je een goede match maakt tussen zorgmedewerker en cliëntgroepen. Een zorgmedewerker kan bij de ene groep helemaal leeglopen, terwijl zij bij een heel andere groep zich als een vis in het water voelt” vertelt Ayla Kok, directeur en oprichter bij Freddify. Het gaat dus niet alleen maar om checken of mensen geschikt zijn voor de zorg in het algemeen, maar vooral waar ze in de zorg het beste passen. Er zijn specifieke profielen nodig voor zorgmedewerkers, vooral voor de wat zwaardere plekken zoals de gehandicaptenzorg.
De perfecte match juist ook voor de lange termijn
Freddify matcht zij-instromers en zorgprofessionals met zorgplekken. Eigenlijk een soort matchmaker voor een werkplek in de zorg dus. Dit doen ze o.a. op basis van persoonlijkheidstesten. “We zijn niet zomaar een recruitmentbureau. We zeggen het ook als mensen niet passen. Als we weten dan dat ze er niet gelukkig van worden, dan moet je daar eerlijk over zijn”.
De testing-tools zorgen niet alleen voor een korte termijn match, maar vooral ook voor een lange termijn match. “Als je wil dat mensen blijven, moet je ze ergens plaatsen waar zij gelukkig zijn en goede zorg leveren”. Door jarenlang onderzoek weet Freddify precies welk profiel bij welke werkplek past. Op deze manier zorgen ze ervoor dat hun zij-instromers en zorgprofessionals langere tijd tevreden blijven werken. 90% van Freddify’s matches wil over 5 jaar nog steeds in dezelfde baan werken. Goed initiatief dus.
We moeten vooruit kijken en niet alleen maar brandjes blussen
Nu klinkt dat allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. “Door het personeelstekort gaat de waan van de dag voor: het vullen van een plek waar een tekort is”. Dat is zorgelijk, vindt ook Ayla. “Het probleem van vandaag is groot, maar het tekort wordt in de toekomst nog veel groter”.
Praat met andere mensen verder over personeelstekort in de Zorgstelsel Unpacked Community. Nog geen lid? Lees hier meer over de community.